Kinderen

Voel je jezelf vaak verdrietig, boos of bang en heb je geen idee hoe dat komt? Hiervoor kunnen allerlei redenen zijn… Heb je bijvoorbeeld vaak ruzie, word je gepest, zijn je ouders misschien gescheiden of is er iemand overleden? Al deze vervelende en verdrietige dingen kunnen ervoor zorgen dat jij niet lekker in je vel zit. Wij gaan dit samen oplossen! En weet je hoe we dat gaan doen? Door samen te spelen in de spelkamer! In deze kamer kunnen we met van alles spelen. Zo zijn er verkleedkleren, spelletjes, Playmobil, een zand- en watertafel, poppen, auto’s, teken- en knutselspulletjes en nog veel meer… Door samen te spelen kan ik jou helpen. En als je dan een paar keer geweest bent, ga je je zeker beter voelen.


Wat is speltherapie?

Volwassenen praten, kinderen spelen. Spel is de taal van het kind. Speltherapie is een vorm van psychotherapie voor kinderen van 3 t/m 15 jaar waarbij spel gebruikt wordt om het kind te helpen. Het spel is een hulpmiddel om de gestagneerde ontwikkeling weer op gang te brengen. Woorden geven aan gedachten en gevoelens is voor veel kinderen lastig.

Door speltherapie worden deze gevoelens vaak wel geuit. Verborgen boodschappen worden zichtbaar. Het spel geeft het kind gelegenheid om te ontspannen, gedachten, gevoelens en wensen te uiten, ervaringen te verwerken en te experimenteren met nieuw gedrag. Hij ontdekt zijn krachten en leert omgaan met de verwerking van pijn en verdriet of nieuwe (thuis)situaties.

 

Waarom speltherapie?

Soms zitten kinderen zo in de knel, dat ze hun draai niet meer kunnen vinden: Ze zijn prikkelbaar maken snel ruzie, zijn teruggetrokken of juist drukker dan normaal, slapen slecht, hebben onverklaarbare buikpijn of andere lichamelijke klachten, plassen weer in bed, huilen snel en veel, dromen angstig, kunnen zich moeilijk concentreren, zijn faalangstig en hebben weinig zelfvertrouwen, gaan niet graag naar school, hebben moeite met het uiten van gevoelens, hebben moeite in de omgang met leeftijdsgenootjes of volwassenen.

Of ze maken iets vervelends mee, denk aan; pesten, echtscheiding, ziekte / handicap / psychiatrische problematiek bij henzelf of gezinsleden, verlies van een belangrijk persoon, mishandeling of daarvan getuige zijn en nare gebeurtenissen zoals een ongeluk, pesten, oorlog.

Wanneer ingrijpende gebeurtenissen of psychiatrische problemen de ontwikkeling van het kind belemmeren, kan speltherapie helpen.

 

Wat doe ik als speltherapeute?

Tijdens de spelsessies heb ik alle aandacht voor het kind en communiceer met hem via het spel. Ik volg het kind, speel mee en breng onder woorden wat hij mij laat zien. Ik sluit aan bij de initiatieven van het kind, leer zijn spreektaal begrijpen en geef ondersteuning bij het uiten en verwerken van problemen. Ik ga uit van de kracht van het kind en gebruik deze om hem weer op weg te helpen. Als het kind sterk genoeg is om op eigen kracht verder te kunnen, nemen we afscheid.

 

De spelkamer

De therapie vindt plaats in de spelkamer. Deze is zo ingericht dat het kind zoveel mogelijk vrijheid heeft om met allerlei speelgoed en expressiemateriaal te spelen. Er is van alles: verkleedspullen, gezelschapsspellen, Playmobil, een zand- en watertafel, (hand)poppen, dieren, voertuigen, teken- en knutselmateriaal, bouwmaterialen en nog veel meer!